De wijde blik naar binnen

De wijde blik naar binnen

 

‘Ik zou er wel de hele avond over kunnen vertellen’, zegt de student, terwijl hij zijn jas uitdoet om aan de bijeenkomst van Avondbildung te beginnen. Waar hij over zou kunnen vertellen, de hele avond, is de digitale detox, onderdeel van veel programma’s van de Bildung Academie. Zo ook van dit programma.
Gastdocent Hans Schnitzler heeft een week geleden een digitale detox voorbereid en doorgesproken. Laat een hele week alle schermen weg. Kondig het aan bij je vrienden en relaties. Als je voor je werk je mail moet checken, doe dat dan op een of twee momenten per dag. Laat je facebook, Instagram, Twitter en andere social media voor wat ze zijn. Zet alles af. Ook Google maps. Gewoon alles. Berg je smartphone op voor een week.
 

En nu zijn we weer bij elkaar en gaan we de smartphones weer aanzetten. We bespreken de ervaringen. En ook nu weer, net als in eerdere programma’s zijn de resultaten werkelijk om over na te denken in een bredere context.

  1. Er is meer rust in mijn hoofd. Ik deed de dingen – veel meer dan anders- met volle aandacht, zoals een stuk lezen, iets schrijven, rondkijken op een station waar ik moest wachten.
  2. Ik beleefde alles veel intenser, gesprekken, nadenken, alles. Het leek wel of de tijd langzamer ging. Ik leerde meer spelen en experimenteren op plaatsen waar het niet hebben van een smartphone hindernissen opwierp, bijvoorbeeld als ik een straat moest zoeken.
  3. Mijn geliefde ging ik missen omdat ik hem niet kon bellen, maar tegelijk vroeg ik me af of iedere dag een paar maal bellen niet zomaar een gewoonte is.
  4. Uiteindelijk gaat het allemaal over vertrouwen. Dat het goed komt, dat iemand weer thuis komt, dat je de weg zult vinden, dat er van je gehouden wordt zonder likes. Want zoek je niet via je telefoon ook bevestiging?
  5. Toen ik me slecht voelde, merkte ik dat ik eigenlijk naar mijn telefoon wilde grijpen, en toen dat niet ging, besloot ik het gevoel toe te laten. Dat was een mooie ervaring.
  6. We doen het allemaal zelf, we drukken zelf op de knoppen, we gaan zelf steeds terug naar alle apps.

Zonder uitzondering hadden alle deelnemers het als bijzonder leerzaam ervaren. Vooral ook de tijd waarin je, zonder smartphone, wat op jezelf wordt teruggeworpen.

Hans Schnitzler citeert in zijn boek Kleine Filosofie van de Digitale Onthouding Jeroen die zegt:

De smartphone is eigenlijk een heel klein raampje waar je je bewustzijn doorheen probeert te duwen, maar waar je eigenlijk nooit genoeg ruimte voor je brein hebt.(…) Het lijkt wel een duikershelm die je opzet, met een scherm even groot als je smartphone en dat dat het enige is waar je nog door kunt kijken in je leven (..) je schermt jezelf af van jezelf (..) je bouwt een soort muur om jezelf heen, alsof je niet wilt luisteren en je echte ik die fluistert: nee, dit is eigenlijk niet wat je wilt. De smartphone beperkt je, het maakt je leven zoveel minder uitdagend, spannend en leuk.

Jeroen, die hier geciteerd wordt, heeft uiteindelijk internet van zijn telefoon gehaald. Dat zullen de deelnemers aan ons lopende programma niet doen, maar het is ze wel duidelijk geworden, dat zelf bewust kiezen, bewust een evenwicht aanbrengen in de manier waarop je je smartphone gebruikt in je leven, veel voordeel zal opleveren.

 

Schnitzler, H. (2017): Kleine Filosofie van de digitale onthouding. Amsterdam: De Bezige Bij, pp56-57.

Count of comments: 0
Posted on 18 Mar 2018 by SandraV

Name: Remember me
E-mail: (optional)
Smile:smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Powered by CuteNews