De belangrijkste herinnering

De belangrijkste herinnering

 

Je zult bij ons thuis zo lang er een papieren krant bestaat, deze ook aantreffen. Voor ons geen elektronische kranten. Ja soms, naast de papieren. Heerlijk om s morgens vroeg de krant breed uit te spreiden en deze in volle breedte te lezen. In ons geval is dat de Trouw en soms de NRC of de Volkskrant er naast.

Vanmorgen stond in Trouw een artikel in over de vraag: wat is je belangrijkste herinnering? Leiderschapstrainer Jacky van Goor is gepromoveerd op zingeving aan de hand van de belangrijkste herinneringen van haar honderd proefpersonen. Toen ik het artikel gelezen had, begon ik na te denken over de vraag wat mijn eigen belangrijkste herinnering is. Op zich is dat al een leuke exercitie. Wat is je belangrijkste herinnering? Er zijn liefdevolle herinneringen aan warme, romantische avonden, je net geboren baby in je armen, herinneringen aan groot verdriet, verlies van dierbaren. Ja, allemaal aanwezig.

Maar die ene herinnering speelt toch wel de grootste rol. Deze herinnering is in andere blogs ook wel eens voorbij gekomen.

Ik was op een feest bij een zwager. Of liever, bij iemand die een jaar later mijn zwager zou worden. Hij kwam uit een academisch milieu, dat tot dan in mijn leven geen rol speelde . Ik kom uit een arbeidersachtergrond, hoewel mijn vader er ook al in geslaagd was een leidinggeven de functie te bemachtigen. Zelf was ik, op de dag van dit voorval 21 jaar, op mijn vijftiende van school gegaan en gaan werken, nadat ik enkele malen was blijven zitten omdat ik te weinig deed. In die tijd kon dat nog. Op dat feest was ook de vader van de toekomstige zwager aanwezig, een aimabele man van middelbare leeftijd. Hij kwam op mij af en begon een praatje. Wij hadden elkaar tot op dat moment slechts bij binnenkomst een hand gegeven en ons aan elkaar voorgesteld. “En”, vroeg hij, “wat studeer jij?”. Hoewel de man de vraag stelde om vriendelijk te zijn en de opening naar een gesprek te maken, sloeg bij mij de bliksem in. Ik herinner me nog als de dag van gisteren wat voor weer het was (de zon scheen), wat ik dronk (droge witte wijn) en waar we stonden (bij de open haard, die niet aan was). Ik besefte in één klap dat ik bezig was mijn kansen te vergooien, dat ik, net als de meeste anderen die daar waren, een studie zou kunnen doen, mijn kennis vergroten, leren! Het klinkt mogelijk ietwat hoogdravend, maar toch was dit precies wat er gebeurde. Ik besefte dit allemaal in een halve seconde.

De volgende dag heb ik me aangemeld bij de avondschool, ben begonnen met leren en ben nooit meer opgehouden met leren en studeren.

Het zingevende van deze – voor mij belangrijkste- herinnering, schuilt hem in het inzicht dat ik daar voor het eerst van mijn leven ben begonnen met reflecteren. Eerder had ik nooit nagedacht over mijn eigen gedachten of over mijn eigen handelen. Sinds die dag ben ik daar nooit meer mee opgehouden.

 

Wat is jouw belangrijkste herinnering?

Count of comments: 0
Posted on 22 Apr 2018 by SandraV

Name: Remember me
E-mail: (optional)
Smile:smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Powered by CuteNews