We must love one another or die

Die beroemde dichtregel van W.H.Auden uit 1939 gebruikt Bas Heijne in zijn voortreffelijke aller- laatste column, vandaag in NRC, waarin hij significante vragen stelt als: Hoe kunnen mensen tot elkaar komen wanneer ze uit elkaar worden gespeeld?

 

Fred Rogers

Dat sluit mooi aan bij iets waarover ik aan het nadenken was. Ik zag eerder deze week een aflevering van het CNN programma Amanpour, waarin Christiane Amanpour in gesprek is met Morgan Neville. Neville maakte een documentaire over een bekende televisiepresentator in de VS: Fred Rogers. De documentaire heet: Won’t you be my neighbour en gaat over de ‘radical kindness’ die Fred Rogers wilde overbrengen in zijn kinderprogramma’s

In het programma Amanpour werden enkele fragmenten getoond van het werk van Fred Rogers, die inmiddels niet meer in leven is.

Zijn inzet ontroert. Dit komt bijvoorbeeld goed naar voren in een filmpje waarin hij uitlegt waarom hij meer televisieprogramma’s zou willen maken aan een commissie daar geld voor moet geven. In alles draagt hij uit dat hij kinderen het gevoel wil geven dat er van hen gehouden wordt, dat ze uniek zijn en dat ze iets kunnen bijdragen aan de wereld. Overal waar hij spreekt nodigt hij mensen uit na te denken over mensen die hebben bijgedragen aan de plek waar ze nu zijn. Zoals in de speech voor de studenten die afstuderen op het Dartmouth College in 2002. Bekijk de filmpjes. Fred is iemand die enigszins traag, weloverwogen spreekt, maar het is de moeite waard.

Linda Cliatt

In dit kader dacht ik ook aan de TED talk van schooldirecteur Linda Cliatt Wayman. Ze maakte van een gevaarlijke, zwaar onderpresterende school in Philadelphia een veel betere school. Haar motto is: work fearlessly, love hard. Ze heeft drie uitgangspunten waarmee ze werkt op school. De eerste is: If you are going to lead, lead. Als je schoolleider bent, wees dan ook een leider. De tweede: So what, now what? OK, dit is aan de hand, wat doen we ermee? De derde sluit fantastisch aan de visie en aanpak van Fred Rogers: if no one told you today that they love you, remember I do and I always will. Al haar leerlinge leven in armoede, velen hebben niemand meer.

Conclusie

Waarom ik het belangrijk vind is hierom: ik ben een groot voorstander van alle onderwijsvernieuwing, dat moge inmiddels bekend zijn, maar onder zowel de oude als de vernieuwde aanpak is de basis de relatie, een echte. Bovendien geeft het de leerlingen een idee van hoe je je verbindt met anderen. Gezien worden voor wie je zelf bent, en het voorbeeld van je hoe je van daaruit te verbinden met anderen.

 

 

 

 

Count of comments: 0
Posted on 16 Jun 2018 by SandraV

Name: Remember me
E-mail: (optional)
Smile:smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Powered by CuteNews